A kollagén az a fehérje amelyik felelős a bőr és a ízületek rugalmasságáért és nyújthatóságáért. Megtalálható a csontjainkban, vérünkben és izmainkban, bőrünk háromnegyedét és testünk fehérjéinek egyharmadát a kollagén alkotja.
Az életkor előrehaladtával a meglévő kollagén lebomlik, és a szervezet egyre nehezebben tud termelni. Ennek eredményeként sok ember érdeklődik a kollagénpótló étrendkiegészítők után. Ezek a kiegészítők általában por, kapszula vagy esetleg folyékony formában is megtalálhatók.
A kollagén természetes úton termelődik a szervezetben is, az aminosavak kombinálásával. Az aminosavak, az ételeinkben megtalálható fehérje építőkövei. A kollagén előállításához a testnek szüksége van; Prolinra: tojásfehérjében, tejtermékekben, káposztában, gombákban és spárgában található. Glicinre: sertéshúsban, csirkebőrben, zselatinban, valamint számos más fehérjében gazdag ételben. C-vitamin: a citrusokban és paprikákban Cink: marhahúsban, bárányban, sertésben, kagylóban, csicseriborsóban, lencsében, babban, tejtermékekben, valamint különböző diófélékben és magokban. Réz: belsőségekben, kakaóporban, kesudióban, szezámmagban és lencsében.
Tápértékek: Tizennégy gramm kollagénpótló kiegészítő a következőket tartalmazza;
Kalória: 50 gramm
Fehérje: 12 gramm
Zsír: 0 gramm
Szénhidrátok: 0 gramm
Rost: 0 gramm
Cukor: 0 gramm
Ugyanazon mennyiségű kollagénpótló kiegészítő 29 milligramm kalciumot, 44,9 milligramm nátriumot és 0,98 milligramm káliumot tartalmaz.
A kollagénpótló kiegészítők várható egészségügyi előnyei:
Mivel a testünk oly sok kritikus részét alkotja, a kollagén nemhogy hasznos, hanem elengedhetetlen az egészség fenntartásához. A kollagénpótló kiegészítők előnyeiről azonban még folyik a vita. Bár megalapozott bizonyíték van arra, hogy segít a bőrnek hidratáltnak maradni és enyhítik csont és ízületigyulladás fájdalmát. További kutatásokra van szükség, hogy megismerhessük mindegy egyes mellékhatását. Például a vérnyomás és a vércukorszint csökkentés.
A kollagénpótló kiegészítők néhány gyakran említett előnye:
Erősebb csontok
Az életkor előrehaladtával csontjai kevésbé sűrűvé és törékenyebbé válnak, és hosszabb ideig tart a sérülés utáni gyógyulás. Tanulmányok kimutatták, hogy a napi kollagénpótló-kiegészítők hozzájárulhatnak a csontok sűrűségéhez, lelassítva az öregedési folyamatot, amely törékennyé teszi őket, és elősegíti a test új csonttermelését.
A bőr rugalmassága és hidratációja:
Kimutatták, hogy a szájon át bevehető kollagénpótló-kiegészítők javítják az idősek bőrének hidratáltságát és rugalmasságát és segíthetnek a ráncok elleni harcban is.
Vastagabb hajszálak
Amíg a férfiak kopaszodnak, sok nő hajhullást vagy hajelvékonyodást tapasztal az életkor előrehaladtával. Egy tanulmányban a hajvékonyodásban szenvedő nők jelentős, változásokat vettek észre mikor huzamosabb ideig szedtek kollagént. Többek között azt, hogy a hajuk dúsabb és vastagabb lett.
Egészségesebb körmök
Egyesek körmei gyengébbek, és könnyebben törnek mint másoké. A nők egy csoportján végzett vizsgálat azt mutatta ki hogy azoknak akik kollagénpótló kiegészítőt szedtek, körmük erősebb, fényesebb lett, és a növekedése is felgyorsult már négy hát alatt napi rendszerességű szedése után.
Csökkent csont- és ízületi fájdalomfájdalom
A térdízületi fájdalomban szenvedők számára a kollagénpótló kiegészítők, enyhe fájdalomcsillapítóként is működhetnek és javíthatják az ízület működését. Körülbelül három-öt hónapnyi folyamatos szedése mellett lehet ezeket a hatásokat tapasztalni.
Az izomzat fejlődésének támogatása.
A kollagénkiegészítők és az erőteljes edzés kombinációja potenciálisan hozzájárulhat az izomtömeg fokozatos növeléséhez.
A kollagén kiegészítők lehetséges kockázatai
A kollagén-kiegészítők mellékhatásai oly ritkák, hogy szinte elhanyagolhatóak. Ha várandós vagy szoptat, ajánlott leállni a kollagénkiegészítő szedésével, mivel még nincs elég információ arról, hogy milyen káros mellékhatásai lehetnek.
Egészségesebb alternatívák
A kollagénkiegészítők hatásai továbbra is viták és kutatások tárgya. Ahelyett, hogy egyből a táplálékkiegészítőkhöz fordul, mindig segítheti a természetes módú kollagén termelést azzal, hogy egészségesen étkezik. A kollagén előállításához a test glicin és prolin aminosavakat más aminosavakkal, hozza kölcsönhatásba. Köztük C-vitaminnal, cinkkel és rézzel. segítheti a természetes módú kollagén termelést azzal is, ha sok glicinben és prolinban gazdag ételeket fogyaszt. Mint például a csirke és marhahús, halak, tejtermékek, a tojás és a bab. A C-vitamin, cink és a réz esetében: paradicsom, leveles zöldség, kagyló, dió és a teljes kiőrlésű ételekkel.